COOP KONZUM, družstvo
Náš partner
Zákaznický e-mail
COOP KONZUM, družstvo
informuje spotřebitele o tom,
že subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce se sídlem v Praze 2, Štěpánská 567/15, PSČ 120 00, www.coi.cz .
Kontakt
Tvardkova 1191
562 01 Ústí nad Orlicí
Tel.: +420 465 553 111
E-mail: info@coopkonzum.cz
Jsme rádi, že vás kampaň, zaměřená na kvalitu potravin, oslovila – a že cena
pro vás není jediným hlediskem při nákupech v prodejnách COOP.
Naši specialisté, Klasáček a zástupci dalších značek, učí každého, kdo
upřednostňuje kvalitu v kuchyni i na jídelním stole, jak se orientovat v
nepřeberné nabídce zboží. KLASA, Regionální potravina, chráněné označení a
další značky kvality jsou totiž zárukou kvalitního zpracování i složení výrobků.
Ale víte třeba, jak obecně zaručit, že do vaječné pomazánky použijete
skutečně to nejlepší? Nejdůležitější jsou samozřejmě vejce a jejich označování.
Zkratka CZ v kódu na obale znamená, že byla vejce tříděna a balena v České
republice, neoznačuje to jejich původ. Dále zde najdeme identifikaci
balírny/třídírny. Z kódů na skořápkách – například 1CZ7601 – pak vyčteme další
potřebné informace. První číslo znamená, že jde o vejce nosnic z chovu ve
volném výběhu, dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně
pochází, čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.
Následuje majonéza, v níž kromě vajec v ní najdete olej, ocet a další
dochucovadla. Podle legislativy musí obsahovat min. 50 % oleje a min. 2 %
žloutku. Zbývá zmínit hořčici – základními surovinami pro její výrobu jsou
voda, semínko hořčice, ocet, cukr a dochucovadla. Konzistence hořčic by měla
být kašovitá s drcenými či celými semínky hořčice, barva žlutohnědá či
šedohnědá, a to u nepřibarvených hořčic.
Pokud nestihnete pomazánku připravit doma, přesvědčte se, že ta koupená
splňuje nejpřísnější požadavky. Jde především o minimální obsah vajec,
dosahující alespoň 60 procent. Chuť a vůně vaječné pomazánky by přitom
měly být příjemně slano-sladko-kyselé, lehce pikantní, po vařených vejcích a
cibuli.
Vše podstatné najdete na webu akademiekvality.cz.
