KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí

 

Odkaz na sekci moje-karta

COOP-BOX

Nová Louže

Fortel

COOP Mobil


Certifikáty pro lihoviny

EET

Náš partner

Zákaznický e-mail

Váš názor je pro nás důležitý
Prodávající:
KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
informuje spotřebitele o tom,
že subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce se sídlem v Praze 2, Štěpánská 567/15, PSČ 120 00, www.coi.cz .

Kontakt

KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
Tvardkova 1191
562 13 Ústí nad Orlicí
Tel.: +420 465 553 111
E-mail: info@konzumuo.cz
Kyselo – tradiční, krajová polévka Krkonoš a Orlických hor

Dlouho jsem byl přesvědčen, že kyselo se připravovalo a jedlo pouze v pokrkonoší, a to až do doby, než jsem prošel naučnou stezku z Klášterce nad Orlicí na Zemskou bránu. Pod jeskyní loupežníka Ledříčka je na naučné tabulce říkanka, ve které babička slibuje, že bude našemu zbojníkovi vařit kyselo. Ostatně v okolí Hronova a Červeného Kostelce se kyselo vaří dodnes, a i prodejny Konzumu mají kvas, ať už sušený nebo čerstvý v nabídce.

kvas

Uvařme si kyselo tak jak je v kraji zvykem.

Budu potřebovat na 10 porcí (je to dáno balením kvasu)

200 g kvasu (jedno balení)

200 g brambor

hrst sušených hub

5 vajec

1 cibule

tuk Hera 50 g

Brambory jsem oloupal a nakrájel na kostičky, dal do vody, přidal sušené houby a uvařil do poloměkka. Kvas jsem metlou rozmíchal ve studené vodě, trochu povařil a přidal k bramborám. Množství polévky jsem doplnil asi na 3,5 lt a na mírném ohni cca 15 – 20 minut vařil. Musím stále míchat, protože se kvas rád přichytává ke dnu.

Na tuku jsem pak zpěnil nakrájenou cibuli a na ní umíchal rozkvedlaná vejce. Míchaná vejce se dávají do polévky jako vložka.

Některé recepty přidávají uzený bůček, který se opeče na pánvi a také vejce, jen tak rozmíchané v hotové polévce.



kyselo

Ing. Jan Š., Dolní Dobrouč