KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
Náš partner
Zákaznický e-mail
KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
informuje spotřebitele o tom,
že subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce se sídlem v Praze 2, Štěpánská 567/15, PSČ 120 00, www.coi.cz .
Kontakt
Tvardkova 1191
562 13 Ústí nad Orlicí
Tel.: +420 465 553 111
E-mail: info@konzumuo.cz
Dlouho jsem byl přesvědčen, že kyselo se připravovalo a jedlo pouze v pokrkonoší, a to až do doby, než jsem prošel naučnou stezku z Klášterce nad Orlicí na Zemskou bránu. Pod jeskyní loupežníka Ledříčka je na naučné tabulce říkanka, ve které babička slibuje, že bude našemu zbojníkovi vařit kyselo. Ostatně v okolí Hronova a Červeného Kostelce se kyselo vaří dodnes, a i prodejny Konzumu mají kvas, ať už sušený nebo čerstvý v nabídce.
Uvařme si kyselo tak jak je v kraji zvykem.
Budu potřebovat na 10 porcí (je to dáno balením kvasu)
200 g kvasu (jedno balení)
200 g brambor
hrst sušených hub
5 vajec
1 cibule
tuk Hera 50 g
Brambory jsem oloupal a nakrájel na kostičky, dal do vody, přidal sušené houby a uvařil do poloměkka. Kvas jsem metlou rozmíchal ve studené vodě, trochu povařil a přidal k bramborám. Množství polévky jsem doplnil asi na 3,5 lt a na mírném ohni cca 15 – 20 minut vařil. Musím stále míchat, protože se kvas rád přichytává ke dnu.
Na tuku jsem pak zpěnil nakrájenou cibuli a na ní umíchal rozkvedlaná vejce. Míchaná vejce se dávají do polévky jako vložka.
Některé recepty přidávají uzený bůček, který se opeče na pánvi a také vejce, jen tak rozmíchané v hotové polévce.
Ing. Jan Š., Dolní Dobrouč