COOP KONZUM, družstvo

 

Odkaz na sekci moje-karta

COOP-BOX

Nová Louže

Fortel

COOP Mobil


Certifikáty pro lihoviny

EET

Náš partner

Zákaznický e-mail

nazory@coopkonzum.cz
Váš názor je pro nás důležitý
Prodávající:
COOP KONZUM, družstvo
informuje spotřebitele o tom,
že subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce se sídlem v Praze 2, Štěpánská 567/15, PSČ 120 00, www.coi.cz .

Kontakt

COOP KONZUM, družstvo
Tvardkova 1191
562 01 Ústí nad Orlicí
Tel.: +420 465 553 111
E-mail: info@coopkonzum.cz
Letní večery – ideální čas na grilování


Tato oblíbená činnost nemá u nás dlouhou tradici. Souvisí se změnou životního stylu, který umožnil oprostit se od řady povinností a věnovat volný čas koníčkům a zábavě. A tak se mění i vzhled zahrádek a besídek. Místo zeleniny, kterou stejně zničí slimáci, se postaví zákoutí s grilem a posezením. Nic nového pod sluncem – tato móda k nám přišla z Ameriky. Jak to popsal Jan Werich ve své knize „Potlach“, když vzpomínál na svůj pobyt s Voskovcem v Kalifornii:

„Postavili jsme si na zahradě docela malé ohniště, barbecue, někdy se to píše BAR-B-Q a říká se barbekjů. Nevím proč. Dnes je to móda po celém světě. Na zahradě už žhnulo uhlí. Kolem seděla rodina a kamarádi. Každý přinesl nějaký tekutý příspěvek. Povídalo se, doufalo se, pomlouvalo se a kuchtilo se“.

Grilování je převážně mužská záležitost. Jakkoliv se muži do každodenního vaření nehrnou, přípravu grilované pochoutky si nedají vzít. Určitě jsou výjimky, kdy u grilu stojí ženy, ale já je neznám. Většinou jsou něžné polovici svěřeny přípravné práce jako nakládání masa, příprava salátů a stolu, ale finální práci vykonává muž. Radit je v těchto případech ošidná věc, protože každý z nás má své know how, jaké používat koření, marinády, co grilovat zda maso, ryby, klobásy. A tak se soustředím na několik praktických rad, které jsem získal čtením odborné literatury a jejichž doporučení jsem si osobně odzkoušel.

Grilování je víc než konzumace jídla. Je to, a vždy byla, společenská událost. Cílem je vytvořit atmosféru, poesii vlahého večera. Den pomalu končí, začíná weekend, sejde se rodina a přátelé a „povídá se, vzpomíná se, pomlouvá se a tlachá“. Taková věc chce svou kulisu. Prostřený stůl s pohodlnými židlemi, talíře, skleničky a lahve vína nebo chlazené pivo. Vše je připraveno – můžeme začít.

 

grilování-špízy

 

První, docela spornou záležitostí je, na čem grilovat. Původní, a určitě nejlepší je grilovat na mřížce umístěné nad rozpáleným dřevěným uhlím. Maso tak získá neopakovatelnou chuť a vzhled. Už slyším námitku – tuk kape do ohně a vznikají karciogenní látky. Aby k tomu nedošlo je nutné:

  • Maso musí být zbaveno tučných částí

  • Maso se může solit až do dokončení grilování, nikoliv předem. Sůl totiž přitahuje vlhkost, vytlačuje vodu a ta kape do ohně.

  • Marinované maso se musí nechat okapat, respektive se potírá téměř suchou pastou z koření

  • Zpočátku dáme maso co nejblíže ohni (na grilech jsou většinou dvě polohy), aby se utvořila kůrčička, maso se uzavřeno a šťáva zůstala uvnitř. Pak se mřížka přemístí o něco výš a nechá se „dotáhnout“.

Problému se můžeme vyvarovat, pokud budeme grilovat buď na alobalu nebo na hliníkových miskách. Ještě dokonalejší je opékat maso na kameni, nejlépe lávovém. To ale, jak říká jeden můj známý, můžete to maso dělat rovnou na teflonové pánvi.

Problém jsme zdárně vyřešili, připravené, naložené maso se peče, ale co k tomu. Určitě se hodí různé druhy nakrájené zeleniny (papriky, rajčata, okurky) a dochucovací omáčky. Literatura nabízí různé „salsy“, jejich příprava je náročná a tak zůstaneme u nabídky, kterou nám předkládají obchody. I Konzum má velice slušný sortiment. Jako příloha se většinou podává pečivo nebo chleba. My ale chceme zaujmout, a proto si připravíme dvě netradiční přílohy.

 

Česnekový toastový chléb

Zakoupil jsem v Konzumu tmavou veku. Je balená ve folii a rozkrájená. Do misky dám půl čtvrtky másla a nakrájené 4 stroužky česneku. Ručním mixerem z toho vytvořím česnekové máslo, kterým jednotlivé krajíčky veky potřu. Veku pak složím do původního tvaru a zabalím do alobalu. Dám do předehřáté trouby a nechám to péct 10 minut. Chutná báječně.

 

Grilované nové brambory

Menší brambory rozkrojím na poloviny (pokud jsou bez strupů, nemusím je ani loupat, jen je kartáčkem odrhnu) a dám vařit do slané vody. Když jsou skoro uvařené, vodu scedím a nechám trochu prochladnout. Brambory nesmí být rozvařené, protože pak by nešlo pokračovat. Mezitím si připravím řidší pastu z oleje a grilovacího koření. Touto směsí brambory potřu a napíchám na špejle (ty by měly být předem namočené, aby se nepřipekly). Takto připravené špízy griluji buď přímo na mřížce nebo na hliníkové grilovací misce.

 

špízy

 

Teď něco pro vegetariány nebo milovníky zeleniny.

 

Grilovaná rajčata

Rajčata rozpůlím, řeznou plochu pokapu olivovým olejem a opepřím. Opět griluji stejným způsobem, nejprve kulatou stranou k ohni a pak otočím.

 

Grilovaná červená cibule

Větší červené cibule (červená proto, že není tak chuťově agresivní) nakrájím na 1,5 cm silné kroužky, propíchu dlouhým špízem (měl by být cca 35 cm dlouhý), potřu po obou stranách olivovým olejem a pokapu trochu octem balzamico. Griluji po obou stranách.