KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí

 

Odkaz na sekci moje-karta

COOP-BOX

Nová Louže

Fortel

COOP Mobil


Certifikáty pro lihoviny

EET

Náš partner

Zákaznický e-mail

Váš názor je pro nás důležitý
Prodávající:
KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
informuje spotřebitele o tom,
že subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce se sídlem v Praze 2, Štěpánská 567/15, PSČ 120 00, www.coi.cz .

Kontakt

KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
Tvardkova 1191
562 13 Ústí nad Orlicí
Tel.: +420 465 553 111
Fax: +420 465 523 082
E-mail: info@konzumuo.cz
Houby po portugalsku, Meruňková jogurtová buchta

 

Léto je ve svém zenitu a pochvalujeme si ho, i když nás trápí bouřky a lijáky. Rostou houby, dozrává ovoce a tak je čas na to zařadit tyto dary do našeho jídelníčku.

Houby po portugalsku

Pracovní název tohoto receptu má kořeny ve stylové hospodě „U dvou kůzlátek“ v Portugalsku. Jako předkrm nám tam servírovali jídlo z hub, které mě natolik zachutnalo, že jsem se snažil úpravu napodobit. Posuďte sami, zda vám bude chutnat.

Budu potřebovat:

Čerstvé houby, 1 cibuli, olej, 1 lžičku mleté papriky, zakysanou smetanu a sůl.

 

Nasbírali jsme v lese různé druhy hub. Ty tvrdé jsme dali sušit, měkké – babky, klouzky, růžovky a lišky, jsem po očištění nakrájel na menší kousky a osolené dusil do změknutí. Nakrájenou cibuli jsem osmažil skoro do zlatova, zasypal lžičkou papriky a směs přidal k udušeným houbám. Do takto připraveného jídla jsem přidal půl kelímku zakysané smetany Ranko, zamíchal a dochutil.

Houby se jedí s rohlíkem nebo chlebem.

 

 

Meruňková jogurtová buchta

Přiznám se dobrovolně, že pečení buchet není moje hobby. Nevím co mě k tomu vedlo, že jsem si řekl, že to vyzkouším. Zvolil jsem opravdu jednoduchý recept, který koluje napříč našim příbuzenstvem.Dávkování je na kelímky.

Budu potřebovat:

 

1 velký kelímek bílého jogurtu Ranko, 1 malý jogurtový kelímek cukru krupice, 3 malé jogurtové kelímky polohrubé předměřické mouky, 2 vejce a l ks kypřícího prášku do pečiva.

1 kg meruněk

Na drobenku: 5 dkg másla, hladká mouka podle potřeby , 1 ks vanilkového cukru

 

Nejprve jsem si připravil ovoce. Meruňky jsem omyl, rozpůlil a odpeckoval. Dal jsem je do cedníku, aby odkapaly. Do mísy jsem nasypal polohrubou mouku , cukr a kypřící prášek. Vše jsem lehce promíchal a k tomu přidal velký kelímek jogurtu a 2 vejce. Vejce jsem rozklepával jedno po druhém do kelímku a to proto, kdyby bylo náhodou zkažené, abych pak nemusel vyhodit všechno. U kupovaných vajec to tolik nehrozí, ale u domácích nebezpečí je. Vše jsem důkladně promíchal, zejména ze spodu mísy, až vzniklo hladké těsto. Pekáč, který se standardně dodává k troubám, jsem vymazal máslem a vysypal polohrubou moukou. To proto, aby se mě buchta nechytila k pekáči. Pak bych musel jíst koláč lžící. Na takto připravený pekáč jsem nalil těsto z mísy a stěrkou je stejnoměrně rozetřel do krajů. Na to jsem z půlených meruněk nakrájel měsíčky a kladl je do těsta jeden vedle druhého.

Teď je čas na přípravu drobenky. Do měkkého másla přisypávám mouku a rukama to zpracovávám tak dlouho, až vznikne drobenka tj. až vznikne taková konsistence, kdy se tvoří malé hrudky. Touto drobenkou posypu rozložené meruňky.

Troubu jsem si nechal rozehřát na 160o C a do takto připravené, předehřáté trouby, do 1/3 výšky, zastrčím plech a peku. Až buchta trochu zhnědne, zkusím špejlí, jestli je hotová. Když se těsto na špejli nelepí, mohu ji vytáhnout.

 

Je vynikající, alespoň mě tak připadá. A ani to tak dlouho netrvalo.