KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
Náš partner
Zákaznický e-mail
KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
informuje spotřebitele o tom,
že subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce se sídlem v Praze 2, Štěpánská 567/15, PSČ 120 00, www.coi.cz .
Kontakt
Tvardkova 1191
562 13 Ústí nad Orlicí
Tel.: +420 465 553 111
E-mail: info@konzumuo.cz
Zapečená brokolice se sýrem a vejci
Určitě se všichni shodneme na tom, že jídlo je naší každodenní radostí a někdy i starostí. To co jíme ovlivňuje naši náladu a hlavně zdraví. Po tučném a těžkém jídle nám žaludek velí ulehnout a odpočívat a po vydatné večeři si koledujeme o neklidnou noc.
Připravit a pak jíst zdravá a chutná jídla znamená si vybírat. K dispozici je dnes celá knihovna kuchařských knih a každý časopis, zejména ty, pro ženy, nabízí množství typů, co uvařit. Někdy ale hned po přečtení prvních řádků zjistíte, že jde jen o téměř nepoužitelné recepty. Požadované suroviny a tzv. ingredience nejsou jen tak dosažitelné a nebo postupy vyžadují dlouhou přípravu. Někdy, když si takové jídlo chci připravit zjistím, že je někdo tvořil od stolu, aniž je vyzkoušel. Takové recepty nemám rád. Proto se budu snažit nabízet nejen to, co jsem zkusil sám uvařit.
Dnešní doba je uspěchaná. Jak píše můj velký vzor Edouard de Pomiane v své knize Veselé umění kuchařské:. „Pokrok fenimismu způsobil krizi v technice vaření. Moderní žena se pokouší co nejvíce vaření zjednodušit, ne-li odstranit je vůbec. Lidem se zalíbily nové druhy zábavy a proto střeží žárlivě čas, jež jim chtějí věnovat. A právě z doby věnované dříve vaření ubírá příprava jídla čas pro novou kratochvíli“. Ten pán to napsal skoro před sto lety. A mám za to, že to platí i dnes, dokonce s větší razancí.
Vaření pro dnešní den musí být rychlé, z dostupných surovin a hlavně nesmí být ubíjející. Vaření a jídlo musí být zážitek. Posuďte sami, jak se mi to podařilo.
Zapečená brokolice se sýrem a vejci
Zakoupil jsem v Konzumu větší brokolici. Není to vůbec špatná volba. Na internetu jsem se dočetl, že obsahuje vitaminy A,C,E, dále fosfor zinek, niacin a biotin. Pojídáním brokolice se snižuje krevní tlak a přítomné látky působí proti volným radikálům, tedy proti rakovině.
Připravím si z ní zapečené jídlo na které budu potřebovat:
1 ks brokolice, sůl, margarin 50 g, lžíci hladké mouky, mléko, eidam 50 g a 2 vejce
Brokolici jsem vybalil z mikrotenové folie, rozebral na růžičky, opláchl ve vodě a dal vařit. Košťál jsem oloupal, protože je dřevnatý. Vodu jsem trochu osolil. Za půl hodiny je brokolice uvařená, což jsem zjistil tak, že jsem píchl do košťálu. Je jí na 4 porce trochu moc a navíc je mě líto vývar vylít. Proto si horší růžičky a košťály dám stranou. Udělám z nich brokolicovou polévku.
Zapékací misku jsem vymazal margarinem, aby se mě brokolice nepřipekla a celou její plochu jsem pokryl růžičkami brokolice. Na pánvi jsem rozehřál tuk (heru nebo máslo) a přidal vrchovatou lžíci hladké mouky. Po krátkém čase se mi vytvořila světlá jíška, kterou jsem zalil mlékem a za stálého míchání jsem tuto směs změnil na tzv. bešamel. Nechal jsem bešamel trochu povařit, je to moc husté a tak ještě přidám mléko. Polovici této směsi jsem nalil na brokolici, zasypal půlkou množství nastrouhaného sýra a znovu překryl zbytkem brokolice. Na vrch jsem opět nalil zbytek bešamelu a posypal druhou polovinou strouhaného sýra. Zapékací misku jsem vložil do předehřáté trouby a asi 15 minut pekl. Mezitím jsem rozkvedlal v hrníčku dvě vejce spolu s trochou mléka. To jsem nalil na upečenou brokolici a nechal v troubě 5 minut zatuhnout.
A je hotovo. Jako příloha se hodí vařené brambory. Nezapomenu na salát, třeba hlávkový nebo okurkový nebo prostě něco kyselého.
Komu chybí masitá složka, může brokolici proložit na kostičky nakrájeným uzeným nebo salámem.