KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí

 

Odkaz na sekci moje-karta

COOP-BOX

Nová Louže

Fortel

COOP Mobil


Certifikáty pro lihoviny

EET

Náš partner

Zákaznický e-mail

Váš názor je pro nás důležitý
Prodávající:
KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
informuje spotřebitele o tom,
že subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce se sídlem v Praze 2, Štěpánská 567/15, PSČ 120 00, www.coi.cz .

Kontakt

KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
Tvardkova 1191
562 13 Ústí nad Orlicí
Tel.: +420 465 553 111
Fax: +420 465 523 082
E-mail: info@konzumuo.cz
Džuveč

Již název jídla dává tušit, že nejde o české jídlo. Vaří se na Balkáně, v Rumunsku, ale také na Kavkaze. Receptů na džuveč je mnoho. Buď s masem, vepřovým, ale také skopovým nebo jen zeleninový. Složení je rovněž různé – papriky, rajčata, ale také lilek, cuketa, fazolové lusky nebo mrkev. Já ho nejraději dělám podle receptury, která byla součástí norem, podle kterých se vařilo v restauracích za socializmu. V nových vydáních receptur už není. Mě ale stále chutná postaru. Zkuste ho také. 


Na přípravu 5ti porcí budu potřebovat:

 

500 g vepřového masa (buček, nebo plec a nebo vepřové kostky, které lze v Konzumu zakoupit), 2 cibule, sádlo, paprikové lusky, rajčata (obojí mohu je nahradit lečem) kečup, česnek, 100 g rýže, pepř a mletou papriku.  

Maso nakrájím na drobné kostky. Pokud použiji bůček, dám maso na pánev a vypeču sádlo. Na tom pak osmažím dozlatova nakrájenou cibuli, zapráším paprikou, přidám nakrájené maso, osolím, zaliji vodu a nechám dusit, nejlépe v tlakovém hrnci. Pokud použiji libovější maso, osmažím cibuli na sádle.

Na pánvi osmažím nakrájenou druhou cibuli, zase zapráším mletou paprikou, přidám na nudličky nakrájené papriky, osolím a po chvíli dušení přidám nakrájená rajčata. Pokud použiji lečo, použiji stejně cibulový základ. Je to lepší, protože kupované lečo, při vší úctě k výrobcům, mně moc nechutná. Hotové lečo ochutnám a protože je většinou kyselé, přidám cukr. Mezi tím, co jsem připravoval lečo, se maso podusilo. Přesypu jej do pekáče nebo do remosky, přidám lečo a propláchnutou rýži. Zaliji vše vodou, (pravidlo říká – na dvě odměrky rýže, 3 odměrky vody) promíchám a nechám 20 minut péci v troubě nebo v remosce. Pokud peču v troubě, pak musím pekáč přiklopit. Občas zamíchám a je hotovo.

Džuveč se podává sypaný petrželovou natí a jí se nejlépe s rohlíkem.