KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí

 

Odkaz na sekci moje-karta

COOP-BOX

Nová Louže

Fortel

COOP Mobil


Certifikáty pro lihoviny

EET

Náš partner

Zákaznický e-mail

Váš názor je pro nás důležitý
Prodávající:
KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
informuje spotřebitele o tom,
že subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce se sídlem v Praze 2, Štěpánská 567/15, PSČ 120 00, www.coi.cz .

Kontakt

KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
Tvardkova 1191
562 13 Ústí nad Orlicí
Tel.: +420 465 553 111
E-mail: info@konzumuo.cz
Vyzkoušené vánoční menu

Vánoční večeře je u nás ovlivňována tradicí. Smažený kapr s bramborovým salátem patří často k neodmyslitelným rituálům Štědrého dne. K tomu se někdy připojí rybí polévka a nebo předkrm.

Zkusil jsem před časem nabídnout svým nejbližším mírnou změnu. Kapra jsem zachoval, ale upravil ho jinak. Od té doby, co se na trhu objevily krabí tyčinky jsem přidal předkrm. Alternativa se ujala a tak ji nabízím i vám. Zkuste změnu.

 

Krabí salát s broskví

Jako studený předkrm připravím salát z mražených krabích, Surimi tyčinek, které nabízí každá prodejna Konzumu. Jde vlastně o směs různých rybích mas s krabí příchutí a na návodu se dočítám, že tepelná úprava není nutná.

 

Budu potřebovat (pro 4 osoby):

1 balení krabích tyčinek, majonézu, tatarskou omáčku, broskvový kompot a zeleninu na ozdobu např. sterilované okurky, červenou papriku, sterilovanou kukuřici, hrášek apod.

 

Krabí tyčky nakrájím na malé kousky. V misce smíchám 4 lžíce majonézy se 4 lžícemi tatarské omáčky, ochutnám a podle potřeby dochutím hořčicí, solí, případně zakysanou smetanou. Vše smíchám s nakrájenými kousky krabích tyčinek a nechám asi půl hodiny odležet.

Připravím si čtyři dezertní talíře, na ně malou naběračkou vytvořím z krabího salátu kopečky, na ně položím půlku broskve a okolo ozdobím barevnou zeleninou.

Není toho moc, ale na předkrm to bohatě stačí. Jíme to s kouskem pečiva a zapíjíme bílým suchým vínem, nejraději Rýnským ryzlinkem.

 

Pečený kapr podle porybného

Budu potřebovat:

Kromě kapra ještě: olivový olej, 4 – 5 stroužků česneku, sladkou mletou papriku, několik lžic hladké mouky a sůl

Živého kapra omráčím paličkou a protože vím, že pak už nic necítí, proříznu mu tepny. Zbavím ho šupin, vykuchám a odříznu hlavu a ploutve. Jde to dost špatně, osvědčilo se mi ploutve odstřihnout nůžkami na plech. Pak kapra marnotratně zbavím páteře a to tak, že rybu na hřbetě naříznu a po kosti ukrojím filátka. Dříve jsem z hlavy a takto získaného „odpadu“ vařil polévku, ale nějak jsem s ní neslavil úspěch a tak ji již několik let vynecháváme.

 

Připravím si směs, kterou budu kapra natírat. Prolisuji 4 – 5 stroužků česneku. V prodeji máme bohužel jen čínský česnek a ten moc chuti nevydá, náš český byl mnohem lepší. Česnek smísím paprikou a olivovým olejem. Touto pastou potřu z vnitřní strany jednotlivé porce kapra, které jsem před tím osolil, zatímco vnější stranu jsem obalil v hladké mouce.

V troubě na plechu rozpálím olej a na něj kladu jednotlivé porce. Peču zvolna, v mírně rozehřáté troubě, minimálně půl hodiny, lépe o něco déle a občas polévám výpekem. Pokud si myslíte, že by se ryba nemusela tak dlouho péci, pak s vámi nesouhlasím.

Jako přílohu máme pravidelně bramborový salát, ve kterém je ale více zeleniny. Pokud máte obavu ze žlučníkového záchvatu, mám pro vás řešení

 

Bramborový salát na vídeňský způsob

Moje babička sloužila ve Vídni a odtud si přivezla řadu jídel. Jedním z těch, co si pamatuji, byl kromě taženého štrůdlu a vídeňských noků i bramborový salát.

Budu potřebovat (na 4 porce)

800 g brambor, 150 g sterilovaných okurek, 100 g cibule, 3 lžíce olivového oleje, pepř , sůl a cukr

 

Brambory dám vařit ve slupce. Připravím marinádu a to tak, že do nálevu z okurek přidám olej a pepř a pokud je to moc kyselé, dosladím ji cukrem. Uvařené brambory ještě za tepla nakrájím na tenké plátky. Stejně nakrájím i okurky. Brambory smísím s okurkami a jemně nakrájenou cibulí, zaliji marinádou a lehce promíchám. Salát dávala babička na talíř ještě teplý. Zkuste jej. Není sice tak sváteční, ale zato je zdravější. Tuku si beztoho o svátcích užijeme až dost.

 

Ovocný salát

O vánocích máme všichni doma několik druhů vánočního cukroví, takže o sladkosti není nouze. Jako zdravější alternativu nabízím směs čerstvého ovoce.

Příprava je jednoduchá. Potřebuji 3 jablka, 2 banány, jeden pomeranč a 2 kiwi, cukr nebo nálev z kompotu, třeba broskvového. Fantazii se meze nekladou. Můžu použít i čerstvý nebo kompotovaný ananas a ořechy. Do salátu se dají přidat i rozinky předem namočené v rumu.

 

Jablka, banány, pomeranč a kiwi oloupu a nakrájím na plátky, promíchám s cukrem nebo nálevem a nechám v chladu odležet. Z pomerančů je třeba vyjmout pecičky, protože jinak hořknou. Výborný je se šlehačkou, ale to snad jindy.