KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí

 

Odkaz na sekci moje-karta

COOP-BOX

Nová Louže

Fortel

COOP Mobil


Certifikáty pro lihoviny

EET

Náš partner

Zákaznický e-mail

Váš názor je pro nás důležitý
Prodávající:
KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
informuje spotřebitele o tom,
že subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce se sídlem v Praze 2, Štěpánská 567/15, PSČ 120 00, www.coi.cz .

Kontakt

KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
Tvardkova 1191
562 13 Ústí nad Orlicí
Tel.: +420 465 553 111
Fax: +420 465 523 082
E-mail: info@konzumuo.cz
Jabkance

Tentokrát zaměříme svou pozornost na region Orlicko- Třebovsko, odkud pochází jídlo s poněkud zavádějícím názvem – „Jabkance“. Zavádějící je, protože by neznalý strávník očekával pokrm s jablky. Tak tomu ale není – je to jídlo z brambor. Název snad vznikl z překladu francouzského názvu brambor Pommes de terre – zemská jablka, kterým se u nás říkalo prostě „zemky“. Tradici udržují již dlouhou dobu v České Třebové, za což jim patří uznání. O tom, že se jídlo připravovalo i u nás svědčí dlabané necičky, které jsem nalezl na půdě, a ve kterých moje teta brambory tloukla.

vanička na jabkance

Na jabkance budu potřebovat:

80dkg lojovatých brambor, polohrubou mouku na vyválení a na náplň 1 tvaroh, 5 dkg cukru a 5 dkg másla. Pokud chceme náplň vylepšit, pak přidáme ještě 2 žloutky, vanilkový cukr a rozinky.

Brambory uvařím do měkka, za tepla oloupu a dvakrát umelu na masovém strojku. Dříve se tloukly v necičkách, dnes je po umletí raději zpracuji v míse. Moc to nejde, hrozně se to matlá. Zpracované těsto dám na pomoučený vál a zpracovávám na těsto, které se dá vyválet. Stále se to lepí a tak to podsypávám polohrubou moukou, až se mi z toho podaří vyválet placku. Z ní pak vykrajuji velkým šálkem nebo hrnkem kulaté tvary. Do středu dám umíchaný tvaroh s cukrem, máslem a případně se žloutky, přehnu a spojím. Dříve se jabkance pekly na plotně, dnes to raději udělám na teflonové pánvi. Dají se ale také upéci v troubě, jak to před lety udělal mistr kuchař pan S., který s nimi soutěžil v Praze. Hotové placky potřu rozpuštěným máslem.

jabkance

Chcete-li vědět, jak správně jabkance vypadají, zajeďte si na ně do České Třebové, kde pořádají vždy na podzim „Jabkancové hody“

Ing. Jan Š., Dolní Dobrouč