KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí

 

Odkaz na sekci moje-karta

COOP-BOX

Nová Louže

Fortel

COOP Mobil


Certifikáty pro lihoviny

EET

Náš partner

Zákaznický e-mail

Váš názor je pro nás důležitý
Prodávající:
KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
informuje spotřebitele o tom,
že subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce se sídlem v Praze 2, Štěpánská 567/15, PSČ 120 00, www.coi.cz .

Kontakt

KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí
Tvardkova 1191
562 13 Ústí nad Orlicí
Tel.: +420 465 553 111
Fax: +420 465 523 082
E-mail: info@konzumuo.cz
Jáhelník

Toto, dnes již skoro zapomenuté jídlo patří do receptů našich prababiček. Před sto lety bylo pravidelnou součástí týdenního jídelníčku, stejně tak jako „Kočičí tanec“ nebo „Boží milosti“. Jak název napovídá, připravuje se z jáhel. Bylo to jídlo všedního dne, a tak nečekejte žádný kulinářský koncert. Má ale minimálně dvě přednosti. Je levné a nevyžaduje mnoho práce a času.

 

Pro 4 osoby stačí:
300 g jáhel, 200 g sušeného ovoce (švestky, meruňky a třeba i trochu rozinek) 40 g másla, 40 g moučkového cukru a sůl.


Jáhly jsem dal do cedníku a přelil několikrát horkou vodou a pak je vsypal do horkého a trochu osoleného mléka. Teď se od plotny nesmím hnout, protože  se mléko s jáhly musí stále míchat, až se uvaří hustá kaše. Na štěstí to dlouho netrvá – 10 –15 minut. Když se mléko vsáklo, tak to ochutnám. Jáhly se mně zdají ještě trochu tvrdé, proto přidám trochu mléka a dál míchám. Pak přidám moučkový cukr.  Po odstavení z plotny properu na cedníku sušené ovoce. Je totiž konzervováno sírou a ta musí pryč. Měl jsem doma také podomácku sušené švestky, které jsou proti kupovaným sice bez síry, zato daleko tvrdší. Ty jsem chvíli povařil.  Ovoce jsem zamíchal do kaše a celou směs nasypal do máslem vymazané remosky. Navrch jsem přidal několik plátků másla a  nechal zapéct. Celé vaření jsem stihl za půl hodiny.

 

poznámka z Wikipedie
Jáhly mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B.
Po přebrání a před vlastní úpravou je vhodné jáhly propláchnout a několikrát spařit horkou vodou